483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ČEH STEGER Jožica
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

ČEH STEGER, Jožica


Rojena: 
22. februar 1965, Ptuj
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Po končani osnovni šoli, ki jo je obiskovala v Miklavžu pri Ormožu, se je vpisala na Srednjo družboslovno šolo – gimnazijo splošne smeri na Ptuju in tam leta 1984 maturirala. Šolanje je nadaljevala na tedanji Pedagoški akademiji, kasneje Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru (PEF UM), kjer je leta 1990 diplomirala iz slovenistike in nemcistike ter za uspehe na dodiplomskem študiju prejela zlati znak Univerze v Mariboru. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (FF UL) je leta 1994 magistrirala iz slovenske književnosti, leta 2000 pa z disertacijo Metaforika v Cankarjevi kratki pripovedni prozi še doktorirala. Za posebno uspešen doktorski študij na področju literarnih znanosti je leta 2001 prejela nagrado Slavističnega društva Slovenije.

Po diplomi se je zaposlila na Srednji kmetijski in elektro šoli na Ptuju kot profesorica slovenskega jezika, nato pa na Oddelku za slovanske jezike in književnosti PEF UM, od leta 2006 na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru (FF UM). Najprej je bila mlada raziskovalka (1991–1995), nato asistentka za novejšo slovensko književnost in literarno teorijo (1996–2000), leta 2000 je bila izvoljena v naziv docentke, leta 2005 v naziv izredne profesorice, leta 2010 pa je postala redna profesorica za slovensko književnost. Z vabljenimi predavanji in v okviru mednarodne mobilnosti profesorjev UM je večkrat predavala na celovški univerzi, kot gostujoča profesorica na dunajski univerzi, že vrsto let pa sodeluje z Univerzo Karla in Franca v Gradcu, kjer je bila lektorica za slovenski jezik (1996–1998), več semestrov gostujoča predavateljica za slovensko književnost in članica mednarodnega projekta Andrić-Initiative.

Raziskuje slovensko književnost 19. in 20. stoletja, še posebej slogovne značilnosti v poeziji in kratki pripovedni prozi, teorijo metafore, književnost na Štajerskem, ekokritiko ter literarne vezi med slovensko in avstrijsko moderno. Kot raziskovalka je bila na Univerzi v Mariboru vključena v več raziskovalnih projektov. Izdala je več znanstvenih monografskih del, objavila vrsto prispevkov in znanstvenih razprav v domačih in tujih strokovnih publikacijah: v Slavistični reviji, Jeziku in slovstvu, Slavii Centralis, Dissertationes, Časopisu za zgodovino in narodopisje, Studii Historici Slovenici, Riječi idr. Piše tudi recenzije, ocene in kritike ter sodeluje na domačih in tujih konferencah (Maribor, Ljubljana, Koper, Gradec, Zagreb, Opatija, Osijek, Sombotel, Budimpešta, Hamburg, Leipzig, Dunaj).

Je članica Komisije za znanstvenoraziskovalne zadeve Senata FF UM (od 2006), sourednica Mednarodne knjižne zbirke Zora, urednica za književnost pri reviji Slavia Centralis, članica časopisnega sveta knjižne zbirke Pont Annales in aktivna članica Slavističnega društva Maribor. Sodeluje pri osnovnošolskem in srednješolskem tekmovanju v znanju materinščine za Cankarjevo priznanje.

 Dela (izbor):
- Metaforika v Cankarjevi kratki pripovedni prozi, 2001
- Ekspresionistična stilna paradigma v kratki pripovedni prozi, 2010
- Ekokritika in literarne upodobitve narave, 2015


Viri in literatura
Jožica Čeh Steger. V: J. Čeh Steger: Ekspresionistična stilna paradigma v kratki pripovedni prozi 1914–1923, Maribor, 2010.
Osebnosti: veliki slovenski leksikon: od A do L, Ljubljana, 2008, str. 159.
Wikipedia: Jožica Čeh, pridobljeno 7. 7. 2016 s spletne strani https://sl.wikipedia.org/wiki/Jo%C5%BEica_%C4%8Ceh 


Glej tudi

link   Wikipedia
link   Osebna bibliografija
link   SICRIS


Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 18.7.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh