483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ČEH Rudolf
Foto: družinski arhiv
Galerija slik

ČEH, Rudolf


Rojen: 
17. april 1914, Sankt Radegund (Avstrija)
Umrl:  12. marec 2000, Ptuj


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v Lenartu, nižjo in višjo gimnazijo na Ptuju, dokončal pa jo je v Mariboru (1932). Zatem je študiral romanistiko (francoščino in latinščino) na Filozofski fakulteti v Ljubljani in se po diplomi (1936) s štipendijo francoske države leto dni izpopolnjeval v Franciji.

Prvo zaposlitev je dobil v srbskem Leskovcu (1940), nato pa je kot profesor romanskih jezikov služboval v Gradcu. Po vojni ga je slovenska šolska oblast najprej razporedila za profesorja v Lendavi, nato v Gornji Radgoni, pa ponovno v Lendavi, zatem na Ravnah na Koroškem, leta 1952 pa je pričel službovati na ptujski gimnaziji. Do leta 1958 je poučeval francoščino, angleščino in latinščino, občasno tudi nemščino, nato pa je bil imenovan za ravnatelja šole. V svojem dolgoletnem vodenju gimnazije si je ves čas prizadeval za njen razvoj. Tako mu je leta 1963, ko so se osemletne gimnazije preoblikovale v štiriletne, osnovne šole pa so postale osemletne, s prizadevanji uspelo zagotoviti, da se je gimnazija na Ptuju obdržala in bila verificirana med prvimi v Sloveniji. Še posebej se je zavzemal za širjenje francoskega jezika, tako je bil v času njegovega ravnateljevanja na šolo sprejet lektor za francoski jezik. Upokojil se je leta 1977.
Je avtor več deset strokovnih člankov o razvoju šolstva, iz francoskega jezika pa je prevedel pravljico avtorice Béatrix Beck, Žaba v črnilniku (1955).

Za dolgoletno poučevanje francoščine ter za prizadevanja za francoski jezik in kulturo je prejel visoko francosko odlikovanje, red viteza Akademskih palm (1979), ob 80. življenjskem jubileju pa zlato plaketo Občine Ptuj (1994).

 

Viri in literatura
M. Zupanič: Ni pomemben obseg, pač pa globina znanja: prof. Rudolf Čeh: dobitnik zlate plakete Občine Ptuj, Tednik, št. 32 (31. 8. 1994), str. 6.
Priznanje za Ptujčana, Tednik, št. 23 (21. 6. 1979), str. 5.
J. Slodnjak: Prof. Rudolf Čeh 80-letnik, št. 90 (19. 4. 1994), str. 11.


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 7.9.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh